شهرهایی که بالاترین میزان حقوق و دستمزد را دارند

ممکن است بشنوید که شخصی در شهری دیگر حقوق و دستمزدی بیشتر از شما دریافت می‌کند، یا ممکن است آگهی استخدام شغلی مانند شغل خود در شهری دیگر ببینید که از میزان دریافتی شما پیشنهاد حقوقی بیشتری داشته باشد. دلایل مختلفی وجود دارد که تمامی آنها می‌توانند بر میزان دریافتی افراد در شهرهای مختلف تأثیر بگذارند. برخی از این دلایل کاملا آشکار هستند و به راحتی می‌توان پی به آنها برد، اما برخی دیگر نیاز به بررسی و تحقیق دارند. در این مقاله قصد داریم تا شهرهایی که بالاترین حقوق را دارند را بررسی کنیم و ببینیم که دلیل این تفاوت دریافتی چیست.

 

شهرهایی که بالاترین حقوق را دارند

در گزارش حقوق سال ۹۹ ایران سلری، نمودار و آماری از میزان دریافتی افراد در رده‌های سازمانی مختلف در تهران و دیگر شهرها منتشر شده است که در عکس زیر می‌توانید نمودار آن را مشاهده کنید:

همان‌طور که در نمودار مشاهده می‌کنید، میزان دریافتی در سایر استان‌ها به طور متوسط ۲۷% کمتر از تهران است. با توجه به اطلاعات نمودار بالا مشخص است تفاوت در سطوح مختلف سازمان در حقوق و دستمزد بسیار چشم‌گیر است.

بنابراین از این مقایسه می‌توان متوجه شد که تهران در میان دیگر شهرها بیشترین میزان حقوق را دارد و دیگر شهرها به دلایل مختلف که شاید مهم‌ترین آن میزان خرج و مخارج کمتر نسبت به تهران باشد، کمتر دریافتی دارند.

در این گزارش مشخص شده است که شهرهای بوشهر و خوزستان به ترتیب بعد از تهران بیشترین پرداختی حقوق را داشتند و البته باید عنوان کنیم که در آمار سازمان آمار، میزان افراد شاغل در این شهرها نسبت به جمعیتی که دارند نیز زیاد است.

اما بیایید در مورد این تفاوت و فاکتورهایی که روی تفاوت دریافتی در شهرهای مختلف اثر می‌گذارد صحبت کنیم.

 

هزینه‌های زندگی

شرکت‌هایی که از نظر جغرافیایی با هم تفاوت دارند، معمولاً حقوق پایه کارگران خود را با توجه به هزینه‌های زندگی در شهرهای استقرار شرکت تنظیم می‌کنند. کارمندی در شهر تهران یا به عنوان مثال اصفهان برای بسیاری از مایحتاج زندگی از جمله مسکن، غذا، حمل و نقل و هزینه‌های دیگر، هزینه‌ی بسیار بیشتری نسبت به کارمند مشابه در شهر‌های کوچک‌تر متحمل می‌شود.

این هزینه‌های زندگی بر اساس موقعیت جغرافیایی می‌تواند منجر به تفاوت قابل توجهی در حقوق و دستمزد، حتی برای همان عنوان شغلی که شما دارید، شود. در برخی شرکت‌ها، با توجه به هزینه بالای زندگی در برخی شهرهای بزرگ مانند تهران، ممکن است تا ۳۰ درصد افزایش حقوق نسبت به شهرهای کوچک‌تر وجود داشته باشد.

حتی این تفاوت برای افراد متاهل و مجرد نیز فرق می‌کند و اگر فردی متاهل و شاغل در شهری بزرگ باشید، می‌توانید دریافتی بیشتری نسبت به فردی مجرد در همان شهر داشته باشید. بنابراین مخارج زندگی و هزینه زندگی در شهرهای مختلف ایران، می‌تواند مهم‌ترین فاکتور در تعیین میزان دریافتی افراد باشد.

 

تفاوت‌های جنسیتی در پرداخت

هر اختلاف در پرداختی را نمی‌توان به تفاوت در موقعیت جغرافیایی و همچنین هزینه‌های زندگی در شهرهای مختلف ربط داد. ممکن است شما آقایی در تهران با میزان حقوق بیشتری نسبت به خانمی در شهری دیگر با موقعیت مشابه شغلی باشید و یا برعکس.

بر طبق گزارش حقوق و دستمزد ایران سلری خانم‌ها در تمام رده‌های شغلی از آقایان در شهرهای مختلف کمتر دریافتی دارند. این تفاوت دریافتی در شهرهای مختلف نیز مشاهده می‌شود و فردی در تهران می‌تواند نسبت به خانمی در همان موقعیت شغلی بیشتر حقوق دریافت کند. در واقع این مورد می‌تواند دلایل مختلف داشته باشد و در اصل، کارفرما می‌تواند بنا به دلایل خود و حتی خواست خانم‌ها حقوق کمتری پرداخت کند.

در اصل باید شکاف دستمزد در مورد نژاد، مذهب، معلولیت، ملیت و چند طبقه بندی دیگر برداشته شود و افراد بر اساس توانایی‌ها و کارایی که برای شرکت دارند حقوق دریافت کنند، اما بنا به دلایلی و همچنین خواست افراد و کارفرما این مورد در شرکت‌های بسیاری دیده می‌شود و تنها محدود به شهرهای کوچک نیست و در تهران و دیگر شهرهای بزرگ نیز مشاهده می‌شود. به طبع این مورد می‌تواند در تفاوت دریافتی در شهرهای مختلف ایران تاثیر بگذارد و باعث به وجود آمدن مقایسه بین افراد شود.

 

عنوان شغلی مشابه، مسئولیت‌های مختلف

مسئولیت‌های مختلف شغلی در یک عنوان یا طبقه بندی شغلی یکسان، می‌توانند باعث به وجود آمدن اختلاف دریافتی در افراد در شهرهای مختلف شود. به عنوان مثال، تصور کنید دو کارمند در شهرهای کوچک هر دو عنوان شغلی معاون اداری را داشته باشند و هر دو ممکن است برای مدت یکسانی در یک شرکت مشغول به کار باشند. اگر کارمند اول دستیار ناظر یا مدیر سطح متوسط ​​باشد، در حالی که کارمند دوم به عنوان دستیار مدیر عامل کار کند، بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که این دو فرد دارای مسئولیت‌های متفاوت و در عین حال با دریافتی‌های متفاوتی هستند.

بنابراین نباید صرف یکسان بودن سمت شغلی، توقع دریافت حقوق یکسانی را نیز داشت و این دو مقوله را با هم در یک کفه ترازو قرار داد.

برخی از مشاغل به افراد بر اساس میزان مسئولیت‌هایی که دارند، حقوق می‌دهند و این موضوع می‌تواند به یکی از مهم‌ترین تفاوت‌ها در پرداختی‌های شهرهای مهم تبدیل شود. افراد در شهرهای مختلف باید این را در نظر داشته باشند که هر شرکت برای خود سیاست‌های پرداختی خاص را دارد و به همین دلیل نمی‌توان بدون آگاهی از آن سیاست‌ها، حقوق خود را با فردی مشابه در شهری دیگر مقایسه کرد.

 

تفاوت‌های دیگر در پرداخت حقوق در شهرها

اما اختلاف دریافتی میان افراد در شهرهای مختلف تنها به دلایل بالا مربوط نمی‌شود و ممکن است دلایل دیگری نیز داشته باشد. ممکن است رئیس شرکتی در شهری مانند شیراز یکی از اقوام خود را استخدام کند تا از او برای پیشبرد کارهای خود استفاده کند. به همین ترتیب ممکن است فردی با عنوان شغلی مشابه در شرکتی در کرمان استخدام شود؛ اما ممکن است به دلیل روابط خانوادگی، فرد اول حقوق بیشتری نسبت به نفر دوم دریافت کند. به همین ترتیب، ممکن است غیر از خویشاوند نزدیک سراغ افراد دیگری مانند دوست، آشنا و افراد اطراف خود برود و به همین خاطر به او بیشتر از دیگر افراد دستمزد دهد.

برخی از اختلافات پرداختی‌ها ممکن است ناشی از تغییر شرایط بازار باشد. بعضی اوقات مجموعه خاصی از مهارت‌ها، مانند برنامه نویسی وب، مهندسی عمران، نجاری یا پرستاری تقاضای زیادی برای کار دارند. شرکت‌ها برای انکه افراد مناسب و کار بلد را در این بخش‌ها استخدام کنند، مزایای مانند پاداش، مرخصی‌های اضافی یا پیشنهادات جذاب حقوقی ارائه می‌دهند. این شرکت ممکن است در تبریز باشد و فردی که برای آن موقعیت شغلی استخدام می‌شود در نهایت حقوق بیشتری نسبت به فردی مشابه در مشهد دریافت کند.

 

نتیجه گیری

شهرهایی که بالاترین حقوق را دارند در ایران به ترتیب تهران، بوشهر و خوزستان هستند. این انتظار می‌رفت که تهران به عنوان پایتخت بیشترین میزان حقوق پرداختی را داشته باشد.

اختلاف حقوق در شهرهای ایران می‌تواند دلایل بسیار داشته باشد و این دلایل به هیچ عنوان محدود به موقعیت جغرافیایی نمی‌شود و گستره بسیار بزرگی دارد. به همین دلیل نمی‌توان به این اختلاف تنها به دلیل محل قرارگیری شهرها نگاه کرد و باید موارد دیگر را نیز لحاظ کرد.

بیشتر بخوانید:

هر آنچه که باید درباره قانون اضافه کاری بدانید

سنوات چیست و چگونه محاسبه میشود؟

ارسال دیدگاه

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.