
ده شغل آینده دار در ایران کدامند؟
هنگامی که قصد دارید تا برای مسیر شغلی خود برنامه ریزی کنید، نه تنها باید به شغلی که مناسب شماست بپردازید بلکه باید راهی پیدا کنید تا در مشاغل آیندهدار مشغول به کار شوید و آنها را برای آیندهی خود در نظر داشته باشید. مطمئنا با خود میگویید، آیا منطقی است تا بر روی موقعیت شغلی خاصی تمرکز کنم؟ در جواب باید بگوییم، بله. مشاغل آینده دار بسیاری هستند که میتوانند آیندهی شما را بسازند و موفقیت را برای شما تضمین کنند.
ماهیت بسیاری از این مشاغل فناوری است. فناوری و پیشرفت روز به روز آن، مشاغل جدید و تکامل یافتهای را روانه بازار کار میکند، بنابراین بسیاری از مشاغل آینده دار نیاز به دانش فناوری و به روز بودن در مورد آخرین نوآوریهای دیجیتال دارند.
با این حال، برای کار در مشاغلی که در حال رشد هستند (یا رشد آنها در آینده قابل پیش بینی است) ضروری نیست که حتما یک جادوگر در عرصه فناوری باشید و کارهای خارق العاده انجام دهید. بعضی از آنها فقط نیاز به دانش نرم افزار و سخت افزار دارند که این دانش نه تنها در کار، بلکه در زندگی روزمره نیز از واجبات به شمار میآید.
در آینده کارفرمایان به کارمندانی با دانش بالا در زمینه فناوری نیاز دارند تا با استفاده از دادههای جمع آوری شده توسط هوش مصنوعی و تجزیه و تحلیل آنها، تصمیمات استراتژیک و آگاهانه بگیرند.
اما دانستن فناوری روز و آگاهی از جدیدترین تکنولوژی، تنها نیاز برای مشاغل آینده دارد نیستند. به عنوان مثال، مهارتهای فردی و توسعه فردی نیز بسیار مهم خواهند شد و در سالهای آینده اثر آنها بیشتر خود را نشان میدهد و مشاغل بیشتری به افرادی با مهارتهای بیشتر نیاز دارند.
در این مقاله قصد داریم تا درباره مشاغل آینده دار در ایران صحبت کنیم و شما را در مسیر شغلی کمک کنیم تا بهترینها را انتخاب کنید.
۱. توسعه دهنده نرم افزار
توسعه دهندگان نرم افزار برنامهها و اپلیکیشنهایی برای کار روی دستگاههایی مانند رایانه و موبایل طراحی و برنامه نویسی میکنند. برخی از برنامه نویسان به طور خاص بر روی نرم افزارهای خاص کار میکنند، در حالی که برخی دیگر روی سیستم عاملهای مورد استفاده در دستگاهها و شبکههای مختلف کار میکنند و برای آنها برنامه و نرم افزار کدنویسی میکنند.
توسعه نرم افزار شامل کشف نیازهای کاربران، طراحی و آزمایش نرم افزار برای برآوردن این نیازها، ارتقای برنامههای قدیمی و نگهداری و مستند سازی نرم افزار برای اطمینان از ادامه کار صحیح آن در آینده میشود. فناوری این شغل را به یکی از مهمترین مشاغل آینده تبدیل کرده است که نیاز به آن در هر شرکتی دیده میشود.
۲. مدیر مالی
هر شرکتی، از یک فروشگاه مواد غذایی گرفته تا شرکتهای بزرگ و ثروتمند، باید بتوانند مسائل مالی را حل و فصل کنند و به این امور رسیدگی کنند. اگر کسب و کاری به اندازه کافی بزرگ باشد، ممکن است سراغ استخدام مدیر مالی برود تا با کمک او به پروسههای مالی شرکت رسیدگی شود. مدیران مالی درآمد و هزینههای یک سازمان را پیگیری میکنند و به دنبال راههایی برای به حداکثر رساندن سود و کاهش هزینهها هستند. آنها گزارشهای مالی را به صورت ماهانه و سالانه تهیه میکنند، روند سرمایه گذاریها را مدیریت میکنند و به هدایت اهداف مالی بلند مدت سازمان کمک میکنند.
۳. فیزیوتراپیست
فیزیوتراپیستها به افراد آسیب دیده کمک میکنند تا بتوانند بیمارهایی که باعث درد و اختلال در حرکت میشوند را درمان کنند. آنها از روشهایی مانند کشش یا سایر تمرینات و انجام کارهای فیزیوتراپی روی بدن، برای کمک به بیماران در بهبود حرکت و کاهش درد استفاده میکنند.
۴. مدیر IT
مدیر IT مسئولیت کلیه فعالیتهای مربوط به رایانههای موجود در یک شرکت یا سازمان را بر عهده دارد. این شغل میتواند شامل تجزیه و تحلیل نیازهای کامپیوتری شرکتها، به روزرسانی سیستمهای شرکت، نصب و نگهداری رایانه و نرم افزارها و راهنمایی و کمک به دیگر افراد در بخش IT، مانند توسعه دهندگان نرم افزار و تحلیلگران امنیت اطلاعات شود.
بسیاری از سازمانها دارای چندین نفر مسئول IT هستند که هر کدام مسئول بخشی از کارها در شرکت هستند. به عنوان مثال، یک شرکت میتواند یک مدیر ارشد IT داشته باشد که اهداف کلی سازمان مربوط به فناوری و اطلاعات را پیگیری کند و یک مدیر ارشد فناوری (CTO) که مسئول طراحی و اجرای راهحلهای خاص حوزه فناوری باشد.
۵. مهندس صنایع
مهندس کسی است که هر نوع سیستم را طراحی، ساخت یا نگهداری میکند. مهندس صنایع به طور خاص سیستمهایی را که صنایع برای ساخت کالا و ارائه خدمات به آن متکی هستند، طراحی، ساخته و نگهداری میکند. این سیستمهای پیچیده شامل افراد، ماشین آلات، مواد، انرژی و اطلاعات میشود.
وظیفه یک مهندس صنایع این است این بخشها را برای کار درستها هماهنگ کند. این افراد در شرکتها میتوانند از جابجایی وسایل سنگین در کارخانهها تا پرداخت به موقع حقوق کارگران را بر عهده بگیرند و از مهارتهای خود در این بخشها استفاده کنند.
۶. توسعه دهنده وب
هر زمان که سراغ وبسایتی برای مشاهده موردی میروید، در واقع دارید از کدنویسیای که برنامه نویسان انجام دادند دیدن میکنید. این متخصصان مسئول چگونگی ظاهر وبسایت و عملکرد خوب آن هستند – به عنوان مثال سرعت دانلود و آپلود و میزان کشش وبسایت از بازدید کننده را، این افراد بهینه میکنند. برنامه نویسان وب با کدنویسی، عناصری مانند گرافیک و صدا را به ظاهر وبسایتها اضافه میکنند، وبسایتها را برای کارکرد درست آزمایش میکنند و بازدید آن را کنترل میکنند.
توسعه دهندگان وب به چند دسته تقسیم میشوند. توسعه دهندگان Front-end که مسئول ظاهر سایت هستند (که کار آنها با طراحان وبسایت فرق دارد) و نحوه تعامل کاربران با سایت را بررسی میکنند. توسعه دهندگان back-end مسئول چارچوب سایت هستند، که با کدنویسی خود باعث میشوند وبسایت بدون دردسر کار کند و در صورت لزوم تغییراتی در آن ایجاد میکنند. این افراد وظیفه نگهداری وبسایتها، به روز نگه داشتن آنها و رسیدگی به مشکلات کاربران را بر عهده دارند.
۷. مسئول خدمات مشتری
مسئول خدمات مشتری با رسیدگی به پرسشها و نگرانیها مشتریان، به صورت کاملا حرفهای روابط بین شرکت و مشتری را بهبود میدهند و مشکلات را به صفر میرسانند. شرکتها برای این موقعیت شغلی به دنبال افرادی با مهارت بالا در برقراری ارتباط و ورود اطلاعات هستند. این نقش همچنین ممکن است به مهارتهای تحقیقاتی برای عیبیابی مشکلات مشتری نیاز داشته باشد.
۸. تحلیلگر کسب و کار
تحلیل گران کسب و کار فاصله و شکاف بین تجارت و فناوری اطلاعات را برطرف میکنند. آنها نیازهای هر کسب و کار را تعیین میکنند و با اطمینان از برآورده شدن نیازهای هر کسب و کار گزارشها، برنامه ریزیها، پیاده سازی و بهبود اهداف را تحقق میبخشند. شرکتها وقتی میخواهند هوشمندانه عمل کنند و تصمیماتی مبتنی بر داده بگیرند، افرادی را در این موقعیت شغلی استخدام میکنند. افرادی که در تجزیه و تحلیل مالی، تجزیه و تحلیل دادهها و مدیریت پروژه تجربه دارند، میتوانند کاندیداهای قدرتمندی برای این موقعیت شغلی باشند.
۹. طراح UI
طراحان رابط کاربری، محصول یا قالب وبسایت را شکل میدهند و میسازند. هدف آنها این است که اطمینان حاصل کنند که هر بخشی از وبسایت که کاربر در آن در تعامل با کسب و کار است، شکل ظاهری و بصری خوب و مناسبی داشته باشد و مطابق با دیدگاه کلی تیم باشد. این افراد برای این موقعیت شغلی باید دارای مهارتهای قدرتمند در طراحی بصری، برنامه نویسی و درک صحیح از چیدمان وب سایت باشند؛ بهترین طراحان UI بازیگران اصلی ایجاد تعامل درست با کاربران هستند.
۱۰. طراح UX
طراحان UX مسئولِ حسی هستند که از محصول یا وبسایت در افراد به وجود میآید. وظیفه آنها این است که نیازهای اساسی و عاطفی و عملکردی کاربران را به صفر برسانند و به ایجاد یک تجربه کاربری لذت کمک کنند. طراحان UX قابلیتهای وبسایت را بررسی میکنند و برای اینکه وبسایت بهترین عملکرد را داشته باشد، از کاربران سؤال میکنند و نظر آنها را جویا میشوند.
حرف آخر
همه این مشاغل دستمزد خوب و چشم انداز شغلی خوبی برای رشد دارند. با این حال، اینها به این معنی نیست که مشاغل دیگر اصلا در آینده جایگاهی ندارند. با توجه به تغییراتی که هر رزوه در دنیا شاهد هستیم، هیچ بعید نیست که مشاغلی جدید به این لیست اضافه شود و حتی مشاغلی از لیست مشاغل پردرآمد و آینده دار حذف شود.
شما هنگام انتخاب شغل علاوه بر در نظر گرفتن آینده دار بودن آن، باید به این نکته توجه کنید که آن کار مناسب شما باشد. همچنین باید شغلی باشد که از همه نظر شما راضی کند. با فکر در مورد علایق و مهارتهای خود و نظر شما درباره مشاغل آینده دار چیست؟ آیا شغلی هست که آن را در این لیست قرار ندادیم؟ آیا شغل آینده دار از نظر شما شغلی که درآمد خوبی داشته باشد یا موارد دیگر نیز مهم است؟ نظر خود را با در میان بگذارید.